Türk vatandaşlarına AB ülkelerine oturma ve çalışma izni için başvuruda bulunmalarına olanak sağlayan Ankara Antlaşması kapsamında ilk kez bir Avrupa ülkesi Türk girişimcinin oturma ve çalışma izni başvurusunu kabul etti.
İngiltere’nin İstanbul Başkonsolosu ilk kez Türkiye’den yapılan bir oturma ve çalışma izni başvurusunu kabul etti. İngiltere’nin İstanbul Başkonsolosluğu, Gürbüz Sanatçı adlı Türk vatandaşının İstanbul’dan yaptığı oturma ve çalışma izni başvurusunu kabul etti. Gürbüz Sanatçı’nın başvurusuna konsolosluğun olumsuz cevap verileceği haberini alan Türk vatandaşının konuyu Avrupa Adalet Divanı’na götüreceğini söylemesi üzerine İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın devreye girmesiyle kabul edilen başvuru, AB ülkelerine de örnek olacak nitelikte.
İngiltere’ye 2,5 yıl önce giden Türk vatandaşı Gürbüz Sanatçı, önce Londra’da bilgisayar şirketi kurdu. Daha sonra oturum ve çalışma izni için yaptığı başvurusu reddedildiği için ülkeyi terketmek zorunda kalan Gürbüz Sanatçı, Londra’daki Kuddüs Avukatlık bürosuna kendi işlemlerini yürütmesi için vekalet verdi. Avukatlar Kuddüs ve Ali Türk vatandaşı Sanatçı’ya oturum vizesi almak için İngiltere İçişleri Bakanlığı yetkililerine başvurdu. Yapılan başvuru başkonsolosluk tarafından ‘yönetmeliklerin hazır olmadığı’ gerekçesiyle reddedildi. Konsolosluktan olumsuz yanıt alan avukatlar, İçişleri Bakanlığı ile yaptıkları yazışmalarda durumu Avrupa Adalet Divanı’na taşıyacaklarını belirtmeleri üzerine İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın devreye girmesiyle konsolosluk başvuruya ilk kez olumlu yanıt verdi.
Avukat Abdülkuddüs, Gürbüz Sanatçı’nın dosyasında alınan sonucun aynı durumdaki onbinlerce Türkü ilgilendirdiğini ifade etti. Avukat, bu karar ile hem İngiltere içinde hem de Türkiye’den Ankara Antlaşması çerçevesinde yapılacak başvuruların askıda tutulmasının önüne geçilmesine imkan sağlanacağını açıkladı.
Bu arada Türkiye’nin İngiltere Çalışma Ataşesi Ayşegül Yeşildağlar, Ankara Antlaşması çerçevesinde Türk vatandaşlarına tanınan hakların bir kez daha tescillendiğini ve bu kapının bu dosya sayesinde gelişeceğine ve açılacağına işeret etti. 1963’te imzalanan Ankara Anlaşması, Türk vatandaşlarına AB ülkelerinde Gümrük Birliği’nden dolayı iş kurabilme ve bu çerçevede bu hakkı kazananları ‘serbest dolaşmalarına’ olanak sağlıyor. Anlaşma gereği 1989’den sonra işgücünün serbest dolaşımı hakkının yürürlüğe girmesi gerekiyordu. Ancak anlaşmanın ikinci maddesine rağmen üye devletler, Türk vatandaşlarına verilen yasal hakları mevzuat uyumu gibi gerekçelerle uygulamadan kaçtı.
26 Mayıs 2008, Pazartesi / KAMURAN SAMAR, LONDRA