Star Gazetesi Kıbrıs: Sanatçı vizeyi aldı

Turist vizesi ile İngiltere’ye gelip, Ankara Anlaşması’na başvuran bilgisayar mühendisi Gürbüz Sanatçı, verdiği hukuk mücadelesiyle ticari oturum vizesini sonunda aldı…

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Ankara Anlaşması’yla ilgili aldığı karar uyarınca İngiltere’den ayrılmak zorunda kalan, verdiği hukuk mücadelesiyle başvuruların Türkiye’den de yapılmasına olanak sağlayan Gürbüz Sanatcı ,ikinci hukuk mücadelesini de kazandı. Sanatçı, Ankara Antlaşması uyarınca İngiltere’den çalışma ve oturum vizesi aldı.

Turist vizesi ile geldiği Londra’da bilgisayar şirketi kuran Gürbüz Sanatcı, ticari oturum vizesi almak için İngiltere makamlarına başvurmuş, yaklaşık 2 yıl İngiltere’de kalmasına rağmen başvurusuna yanıt alamamıştı. Bir süre sonra iş yeri de kapatılan Sanatcı’dan, ülkeyi terk etmesi istenmişti. Sanatçı, Kuddus Solicitors avukatları Kuddus ve Basharat Ali’ye vekalet vererek, ticari oturum vizesi almak için girişimlerde bulunulmasını talep etmişti. İçişleri Bakanlığı nezdinde yasal girişimlerde bulunan avukatlar da İngiltere’nin, Türkiye ile imzaladığı Ankara Antlaşması gereğince Sanatcı’ya söz konusu vizeyi vermesi gerektiğini belirterek, ticari oturum vizesi vermeyen İngiltere’nin bu yöndeki kararını yüksek mahkemeye taşıyacaklarını söylemişlerdi.

BAŞVURU KABUL EDİLDİ

Ankara Anlaşması’nı inceleyen İngiltere İçişleri Bakanlığı da Türk vatandaşı Gürbüz Sanatcı’nın ticari oturum vizesi almak için yapacağı başvurusunun kabul edilmesi için durumu ülkelerinin İstanbul Başkonsolosluğu’na iletti. Sanatcı, İngiltere’den gelen avukatları Abdul Kuddus ve Basharat Ali ile bu ülkenin İstanbul Başkonsolosluğu başvuru bürosuna giderek, ticari oturum vizesi almak için hazırladıkları başvuru dosyasını sundu. Bu, İngiltere’ye gelmeden Türkiye’den yapılan ve kabul edilen ilk başvuru olarak biliniyor.

VE NİHAYET VİZE ALINDI

Uzun süren bir hukuki mücadelenin sonucunda Gürbüz Sanatçı, Ankara Antlaşması uyarınca İngiltere’den ticari oturum vizesi almayı başardı. Sanatçı’nın konuyla ilgili şunları söyledi:

“Geçen yıl, avukatlarımla birlikte Türkiye’den ilk başvuruyu yapmıştık. O başvuruyu yapabilmek bile başarıydı o gün için. Sonrası epeyce zorlu bir süreç oldu. Önce otomatik bir olumsuz yanıt geldi Home Office’den. Bekliyorduk, karara itiraz ettik, ihtilaf konusu olan konu mahkemeye intikal etti. Mahkeme Home Office’in kararında dayandığı gerekçeleri iptal etti ve 1 ay içinde tekrar dosyayı değerlendirmesini istedi. Mahkeme kararına rağmen süresi içinde yanıt alamadık. Mahkeme kararı uygulanmadığı için tekrar hukuk yoluna başvurduk ve ağır aksak işleyen bir bürokratik süreç sonunda vizemi aldım. Tüm bu işlemler yaklaşık 1.5 yıl sürdü.

Bu süreyi çok yoğun çalışarak geçirdim, biliyorum ki bu tür dönemler psikolojik açıdan sarsıcıdır. Hiç vize alamayacakmış gibi düzenimi oluşturdum ve yaşamımı sürdürdüm.”

BAŞARI KUDDUS AVUKATLIK BÜROSUNUN

Gürbüz Sanatçı, ticari oturum vizesi almasında başaranın Kuddüs Solicitors’a ait olduğunu açıkladı. Sanatçı şunları söyledi:

“Bu işteki başarı tamamen Kuddus Solicitors şirketine ait. Bu başarı sadece benim vize alabilmemle sınırlı değil. Kuddus Solicitors, yıllar sonra Ankara Anlaşması’nın işletilmeyen maddelerinin işlemesini sağladı. Aynı başarıyı başka bir ülke için gerçekleştirselerdi, devlet nişanı verilirdi. Bildiğim kadarıyla, bizim Dışişleri Bakanlığı ile bile doğru dürüst görüşemediler. Bu kadar ilgisizliği manidar buluyorum. Avrupa Birliği üyeliğini hedeflediğini iddia eden bir hükümetin ilgili bakanı, Avrupa Birliği’nin neredeyse ilk anlaşmalarından biri olan, temel bir sözleşmenin uygulanması konusunda son derece ilgisiz ve sorumsuz davranıyor. İlgili bakanlıklara ve bürokrasiye son derece kızgınım. Öte yandan, bundan böyle, isteyen her vatandaşımız Türkiye’den başvuru yapabilecek, hukuka uygun olan da bu zaten. Türk girişimciler için, uygun olmayan vizelerle İngiltere’de macera arama dönemi sona erdi.”

04.08.2009, Mihrişah Safa

Sanatçı vizeyi aldı

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.